Celâleddin Çelik
Proje alanın genel durumuna baktığımızda yüksek konut alanları ile halihazırda yapımı devam eden millet bahçesinin arasındaki ilişkisizlik göze çarpmaktadır. Mevcut ve yapımı devam eden araç yolları bu ilişkisizliği daha da kuvvetlendirdiği ve proje alanının adeta bir tampon bölge görünümü verdiği kuşkusuzdur. Bu doğrultuda öneri proje esas olarak bu yaya kullanım problematiğine yoğunlaşıp, binanın sokak kotunu tamamen kamuya terk ederek kentlinin gündelik kullanımına bırakmıştır. Sokak kotundaki halka açık sosyal birimler üst katlardaki özerk kullanılan birimlere kentliyi davet eder. Öneri “Gebze Hükümet Konağı Projesi” alışılagelmiş dışa kapalı ofis binası kurgusundan çıkıp, hem fiziksel hem de algısal açıdan kentliyi davet eden bir kentsel donatı elemanıdır. Proje birimleri ve kütlelerdeki parçalanmalar sayesinde insan ölçeğinden hiç bir zaman uzaklaşmamak öneri projenin ana hedefidir.
Bu doğrultuda;
1) Yapı 8.20m X 8.20m lik modüler ve ortagonal bir grid taşıyıcı sisteme oturtulmuş, ihtiyaç programında istenilen bütün birimler bu modüler sistem üzerinden türetilmiştir.
2) Sokak kotu kamusal kullanıma tek edilmiş, yarı açık bir Promenand sayesinde çevredeki bütün yaya akslarının bu Promenand üzerinde toplanması hedeflenmiştir.
3) Bu promenand üzerinde konuçlandırılmış kamusal birimler ve sosyal alanlar binanın gece gündüz kullanımını da dengelemiştir.
4) Bodrum katlarında yerleştirilen otopark alanları yaya kullanımını kesmeyecek şekilde girişleri en alt kottan verilmiş Promenand ile ilişkisi kesilmiştir. Öneri millet bahçesi alanına da hizmet verebilecek bu öneri otopark alanları çevredeki park yeri sorununa da katkı sağlamıştır.
5) Bina kütlesel kurgusunda kapalı alanlar, yarı açık alanlar ve açık alanların dengesi gözetilmiş, ortagonel modüler aks sisteminden gelen esneklik sayesinde de bu alanların birbirbirleri ile olan ilişkisini güçlendirilmiştir.
6) Bina kütlesinde önerilen avlu alanları binanın ve kullanıcıların nefes almasını sağlarken iç dış birlikteliğini de ön plana çıkartır.
7) Bina kütlesindeki parçalanmalar işlevsel açıdan farklılaşmalara da atıf yapar kullanıcıların kaybolmadan istedikleri yere daha binaya girmeden yönlenmelerine olanak verir.
8) Sokak kotunda yer alan yarı açık gölgeli alanlar, peyzaj düzenlemeleri, yeme içme alanı, rekreasyon alanları ve oturma alanları vs. sayesinde iklim koşullarından da nispeten korunarak alanın gündelik kullanımı kentliler nezninde teşfik edilmiştir.
9) Yapımı devam eden millet bahçesi ile öneri bina arasında bir yaya köprüsü önerilmiştir. Yaya geçişini kesintiye uğratması muhtemel araç trafiğinden soyutlanarak park ile kamusal öneri binanın doğrudan ulaşımı sağlanmıştır. Yaya odaklı kullanım teşfik edilmiştir.
10) Binanın omurgasını oluşturan ortagonel grid sistem bina cephesine de yansıtılmıştır. Mimari dil birliği açısından hem yatayda hem düşeydeki algıda göze çarpan bu modülarite projenin bütün alt birimlerini toparlayan bir ortak dil işlevindedir.
11) Zemin katta kamusal kullanıma öncelik veren proje, zeminden yükseldikçe özelleşen Hükümet Konağı birimlerine dönüşür. Ziyaretçi erişim kolaylığı gözetilerek kullanım yoğunluğu yüksek olan birimler alt kotlarda çözülmüştür.
12) Farklı bloklarda çalışan birimlerde iletişimi kuvvetlendirmek için çeşitli bağlantılar tasarlanmıştır.
13) Ortak kullanım alanlarına her kot ve birimden erişim sağlanabilmesi için birden fazla çekirdek/giriş düşünülmüştür.