Celâleddin Çelik
Avlu mekânının sınırlarını, çevre ile ilişkisini kısıtlamayan alçak duvarlar belirler. Bu duvarlar yığma taştan, alçak ve aydınlatmalı duvarlardır. Duvarların belirlediği avluyu peysaj düzenlemeleri çevreler, caminin önünde ise taş döşemeli sert zemin yer alır.
Caminin yanına ilişen şadırvan eki yapının uzun kenarına boylu boyunca uzanan doğrusal bir yapıdır. Abdest alanları bir saçak altına toplar, geçirgen mimarisi ile görsel olarak avlunun iki yanını birbirine bağlar, saçak altındaki iki boşluktan fiziki geçiş de sağlar. Ahşap payandalar çatı saçaklarını gerçekten taşır, aralıkları saçak kirişinin boyuna göre ayarlanmıştır.
Şadırvanın ön cephesi caminin taş avlusuna bakar. Bu cephede bir çeşme yer alır, ve çeşmenin tam karşısına avluyu gölgeleyecek bir ıhlamur ağacı yerleştirilmiştir.
Arka cephede ise kadınların açık havada abdest almasına imkân veren ahşap kajlarla görsel olarak perdelenmiş ama havadar / yarı açık bir mekân bebek bakım odası ile birlikte yer alır.
Şadırvanın erkekler ve kadınlar bölümü vardır, cami ile mütevazi bir ilişki kurarken caminin avlu mekânını da belirler. Cami fevkânî olduğu için altındaki mekânlar atölye / dükkân olarak kullanılacaktır, bu dükkânların ulaşılabilir olması için cami duvarları alçak sınır elemanları olarak tasarlanmıştır. Avluya giriş noktaları ise fener gibi yükselen taş babalar ile vurgulanmıştır.